Wat is tafelvoetbal ?

Wat is tafelvoetbal ?

Tafelvoetbal is een gezelschapsspel waarbij het voetbalspel wordt nagebootst op een tafel. Het oppervlak van de tafel is meestal ingericht als voetbalveld, compleet met groene ondergrond, witte lijnen en doelpalen. Hoge randen zorgen ervoor dat de bal niet van tafel rolt. Net als bij een gewone voetbalwedstrijd zijn er twee teams met elf spelers, die worden uitgebeeld in de vorm van houten of plastic poppetjes die met metalen stangen op hun plaats worden gehouden. Bij tafelvoetbal is er een vaste opstelling, namelijk 2-5-3: twee verdedigers, vijf middenvelders, drie aanvallers en één keeper.

Hoe speel je tafelvoetbal?

Het doel van het spel is uiteraard om de bal in het doel van de tegenstander te krijgen. Er is een beperkt aantal ballen aanwezig, dus het spel duurt totdat de ballen op zijn. Degene die dan de meeste punten heeft wint. Men kan de bal blokkeren of wegschoppen met de poppetjes. Deze kan men bewegen door de metalen stangen heen en weer te bewegen en eraan te draaien. Voor een partijtje tafelvoetbal zijn minstens twee spelers nodig, maar vier, zes of zelfs acht is ook mogelijk.

Voetbaltafels komen veel voor in cafés of sportkantines, maar je kunt er ook zelf een kopen in een speelgoedwinkel of er een bestellen via het internet.
Aankoopprijs te duur? Een professionele tafelvoetbal huren kan uiteraard ook.

De geschiedenis van tafelvoetbal

Het tafelvoetbalspel werd uitgevonden door de Fransman Lucien Rosengart (1880-1976). Oorspronkelijk werkte hij als gereedschapsfabrikant, maar later ging hij zich specialiseren in het ontwerpen van auto’s. Naast het tafelvoetbalspel heeft hij ook de veiligheidsgordel en voorwielaandrijving uitgevonden. Na de Tweede Wereldoorlog brak het spel pas echt door. Men zegt wel dat het veel door oorlogsveteranen werd gebruikt voor revalidatiedoeleinden en het trainen van de oog-handcoördinatie.

De populariteit van tafelvoetbal

Tafelvoetbal was oorspronkelijk vooral populair in het zuiden van het land. Daar worden al sinds de zestiger jaren tafelvoetbalcompetities georganiseerd. De laatste tijd begint het spel echter ook in de Randstad door te breken. In veel poolcafés of schoolkantines is er wel een te vinden. Een ander belangrijk verschil tussen het zuiden van het land en de Randstad, is dat men in de Randstad vooral plastic tafels en poppen gebruikt, terwijl in het zuiden veelal hout of kurk wordt gebruikt.

Tafelvoetbalcompetities

Hoewel de meeste tafelvoetbaltoernooien op amateurniveau plaatsvinden, organiseert de International Table Soccer Federation (ITSF) ook officiële internationale competities. De ITSF heeft internationaal geldende regels opgesteld voor het spel, voornamelijk om regionale verschillen in de regels te overbruggen. Hoewel er in het zuiden van het land soms nog volgens de traditionele regels wordt gespeeld, nemen steeds meer mensen de regels van de ITSF over.

Geef een antwoord